Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lezec a maratonkyně

 

Honza Horák závodil se sibiřským huskym Čibim a v roce 1996 jako první u nás dokázal obhájit titul mistra republiky ve skijöringu na krátké trati i prvenství v českém poháru. Ve skijöringu se stal i mistrem světa a dvojnásobným mistrem Evropy.

Renata Horáková závodila se sibiřským huskym Amokem a později s výmarským ohařem Derrym. V roce 1996 se stala premiérovou mistryní republiky a vítězkou českého poháru v canicrossu. Později získávala medailová umístění i na prvních Eurocanicrossech. V roce 1998 vyhrála mistrovství Evropy ve skijöringu.

 

Po létech se naše i jejich cesty rozešly...

Kdysi jsem četl, že „Horákos dál opravuje výherní automaty, hodně leze po skalách, čte, hraje divadlo, fotí a zajímá se o jógu. A najdete ho nejspíš doma, kde se rád povaluje“. Ale jestli to vše platí i dnes, to opravdu nevím. Jisté však je, že je instruktorem lezení na umělých stěnách a vynikajícím skalním lezcem. Na svém kontě má mnoho výstupů ve Vysokých Tatrách, Alpách, Dolomitech a Kavkaze. Je též spoluautorem mnoha prvovýstupů a dnes již klasických cest v pískovcových oblastech. Ve sportovním lezení dosáhl 10. stupně (UIAA) a těsně pod touto hranicí se dosud aktivně pohybuje.

Renča se vrátila do Děčína a dnes patří mezi naše nejznámější účastnice maratonských běhů. V roce 2011 se stala mistryní republiky v běhu na 24 hodin, když dokázala uběhnout úctyhodných 171,243 km. V roce 2016 dosáhla jako první žena v České republice magické hranice 100 odběhnutých maratónů.

 

(2018)